ଦୁର୍ଗା ପୂଜା ହିନ୍ଦୁଧର୍ମାବଲମ୍ବୀମାନଙ୍କର ତଥା ଓଡ଼ିଶାର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପର୍ବ । ଏହି ପର୍ବର ଶେଷ ଦିନଟିକୁ ଦଶହରା ବା ବିଜୟା ଦଶମୀ ନାମରେ ପରିଚିତ । ଦୁର୍ଗା ପୂଜା ଶକ୍ତି ଉପାସନାର ପର୍ବ । ଏହା ବିଭିନ୍ନ କୁଳାଚାର ମତେ ଷୋଳଦିନ, ନଅଦିନ ବା ତିନିଦିନ ଧରି ପାଳିତ ହୁଏ । ମୁଖ୍ୟତଃ ଶରତ ଋତୁର ଆଶ୍ୱିନ ଶୁକ୍ଲପକ୍ଷ ପ୍ରତିପଦ ଠାରୁ ନବମୀ ବିଶେଷଭାବେ ଦେବୀଙ୍କ ପୂଜନର ପ୍ରକୃଷ୍ଟ ସମୟ ହୋଇଥିଲେ ହେଁ ଚୈତ୍ର ଶୁକ୍ଲ ପକ୍ଷରେ ମଧ୍ୟ ଏହା ବାସନ୍ତୀ ନବରାତ୍ର ରୂପେ ପାଳନ କରାଯାଇଥାଏ । ଦେବୀ ଦୁର୍ଗାଙ୍କୁ ପ୍ରଶନ୍ନ କରିବା ପାଇଁ ତାଙ୍କ ପସନ୍ଦର ଭୋଗ ତିଆରି କରାଯାଇଥାଏ। ଆସନ୍ତୁ ଜାଣିବା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ତଥ୍ୟ।
ଏହି ସମୟରେ ରୋଷେଇ ଘରେ, ଦେବୀଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଥିବା ଭୋଗ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଲଗା କରାଯାଇଥାଏ | ଏହି ଭୋଗଟି ଅଞ୍ଚଳର ସାମାଜିକ-ଅର୍ଥନୈତିକ-ସାଂସ୍କୃତିକ ଅତୀତରୁ ଅଧିକ ଆକର୍ଷିତ ହୋଇଥାଏ |ଏଥିସହ ଏହି ଖାଦ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଭକ୍ତି, ଶକ୍ତି ଏବଂ ଵୈଷ୍ଣବଙ୍କ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳ | ଶକ୍ତି ପରମ୍ପରା (ଶକ୍ତି), ଯେଉଁଠାରେ ନାରୀ ଶକ୍ତି ସର୍ବୋଚ୍ଚ, ଏବଂ ମହିଳା ଦେବୀମାନେ ପୁରୁଷ ପ୍ରତିପକ୍ଷଙ୍କ ଅପେକ୍ଷା ଅଧିକ ସମ୍ମାନିତ ହୁଅନ୍ତି | ଏହି ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ପରମ୍ପରା ଅନୁଯାୟୀ, ଦେବୀଙ୍କ ଭୋଗରେ ଅଣ-ଶାକାହାରୀ ଦ୍ରବ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହେବା ସ୍ୱାଭାବିକ | ସେହି ଅନୁଯାୟୀ ଦେବୀଙ୍କୁ ମାଛ ଭଜା ଅର୍ପଣ କରିବା ଶୁଣାଯାଏ|
ପରମ୍ପରା ଅନୁଯାୟୀ ଦୁର୍ଗା ପୂଜାର ଅଷ୍ଟମ ଓ ନବମ ଦିନରେ ପଶୁ ବଳି ଏକ ଦିଆଯାଉଥିଲା। ଦେବୀ ଦୁର୍ଗାଙ୍କର ମହିଷାସୁର ସହିତ ହେବାକୁ ଥିବା ଅନ୍ତିମ ଯୁଦ୍ଧ ପାଇଁ ଶକ୍ତି ହାସଲ କରିବାକୁ ଏହି ବଳି ଦିଆଯାଏ ବୋଲି ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି | ଏହା ପରେ ପ୍ରସାଦ ଭାବରେ ଭକ୍ତମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବାଣ୍ଟି ଦିଆଯାଏ | ଆଉ କେଉଁଠି ପଶୁ ବଳୀ ବଦଳରେ , କଖାରୁ ଏବଂ ବନ୍ଧାକୋବିକୁ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇ ଏହି ପ୍ରଥାକୁ ପୂରଣ କରାଯାଏ।
Comments ସମସ୍ତ ମତାମତ