Odia Spot News | ଓଡିଆ ସ୍ପଟ୍ ନ୍ୟୁଜ୍
banner

ବିଶେଷ

ମୁଖ୍ୟ ଖବର

    ଥଣ୍ଡାରେ ଦହି ଖାଇବା ଉଚିତ କି? ଜାଣନ୍ତୁ ଡାକ୍ତରଙ୍କ ପରାମର୍ଶ କ’ଣ

    Share on :
    ajab-Image
    Date: Nov 16, 2024    Views: 8599

    ଥଣ୍ଡା ହୋଇଥିଲେ ଦହି ଖାଇଲେ ଶରୀରରେ ଏହାର ପ୍ରଭାବ ପଡିଥାଏ । ଶୀତକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଆୟୁର୍ବେଦରେ ଶୀତଦିନେ ଦହି କମ୍‍ ଖାଇବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି । ଏହା ସତ୍ୱେ ଶୀତଦିନେ ଦହି ଖାଇବା ବିଷୟରେ ଲୋକଙ୍କ ମନରେ ଅନେକ ପ୍ରକାର ଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱ ରହିଥାଏ । ତେବେ ଶୀତରେ ଦହିକୁ କିପରି ଖାଇବେ ଆଉ କେତେ ପରିମାଣରେ ଖାଇବେ ଚାଲନ୍ତୁ ଜାଣିବା ।

    ସର୍ବପ୍ରଥମେ ଜାଣିବା ଉଚିତ ଦହି ଆମ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ପୁଷ୍ଟିକର ଖାଦ୍ୟ । ଦହିରେ ଲାକ୍ଟୋବ୍ୟାସିଲସ୍‍ ଜୀବାଣୁ ରହିଥାଏ ଯାହା ଆମ ହଜମ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ବହୁତ ସହଜ କରିଥାଏ । ଏହି ଜୀବାଣୁ ପ୍ରୋବାୟୋଟିକ୍‍ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରାଯାଏ । ଏହାର ଅର୍ଥ ସେ ଆମର ବନ୍ଧୁ । ଏହା ସାହାଯ୍ୟରେ ହଜମ ପ୍ରକ୍ରିୟା ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଯାଏ । ଏଥିପାଇଁ ବୈଜ୍ଞାନିକ ମାନେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଶୀତ ଋତୁରେ ଦହି ବହୁତ ପରିମାଣରେ ନଖାଇଲେ ବି ଅଳ୍ପ ପରିମାଣରେ ଖାଇବା ଉଚିତ୍‍ । ଏହାକୁ ଖାଦ୍ୟରୁ ପୁରା ହଟାଇବା ଠିକ୍‍ ନୁହେଁ ।

    ଦହିରୁ କେତେ ପ୍ରୋଟିନ୍‍ ମିଳେ:
    ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ମତରେ କ୍ଷୀରରେ ଯେତେବେଳେ ଲାକ୍ଟୋବ୍ୟାସିଲସ୍‍ ଜୀବାଣୁ ମିଶାଯାଏ, ସେଥିରେ ଏହି ଜୀବାଣୁ ଫେଣ୍ଟ କରନ୍ତି । ଏହି କାରଣରୁ ଅନେକ ପ୍ରକାରର ଭଲ ଜିନିଷ ମଧ୍ୟରେ ଦହି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ଅନେକ ଭଲ ବ୍ୟାକ୍ଟେରିଆ ଥିବାରୁ କେବଳ ହଜମ ପ୍ରକ୍ରିୟା ନୁହେଁ ବରଂ ସାମଗ୍ରିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଦହି ଲାଭଦାୟକ ଅଟେ । କ୍ୟାଲସିୟମ୍‍, ପ୍ରୋଟିନ୍‍ ସହିତ ଭିଟାମିନ୍‍ ବି-୧୨, ପୋଟାସିୟମ୍‍ ଏବଂ ମ୍ୟାଗ୍ନେସିୟମ୍‍ ଇତ୍ୟାଦି ଦହିରୁ ମିଳିଥାଏ । ୧୦୦ ଗ୍ରାମ ଦହିରେ ଶରୀରକୁ ୩.୫ଗ୍ରାମ୍‍ ପ୍ରୋଟିନ୍‍ ମିଳିଥାଏ ।ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଏଥିରେ ଅନେକ ପ୍ରକାରର ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱ ମଧ୍ୟ ଥାଏ । ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କଥା ହେଉଛି ଦହି ଏକ ଉଚ୍ଚ ଗୁଣର ପ୍ରୋବାୟୋଟିକ୍‍ ।

    ଥଣ୍ଡାରେ ଦହି ଖାଇଲେ କେତେ କ୍ଷତିକାରକ:
    ଦହି ଏବଂ ଥଣ୍ଡା ବିଷୟରେ ଡାକ୍ତରୀ ବିଜ୍ଞାନରେ କୌଣସି ବିଶେଷ ଫରକ ନଥିବା ବେଳେ କେତେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦହି ଖାଇବା ନିଷେଧ କରାଯାଇଛି । ଯଦି ଆପଣଙ୍କର ପୂର୍ବରୁ ଶ୍ୱାସକ୍ରିୟା ରୋଗ, ଥଣ୍ଡା ଏବଂ କାଶ ଅଛି, ତେବେ ସୀମିତ ପରିମାଣରେ ଦହି ଖାଆନ୍ତୁ । ଏହାକୁ ଅଧିକ ପରିମାଣରେ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା କ୍ଷତି ହୋଇପାରେ, କିନ୍ତୁ ସୁସ୍ଥ ଏବଂ ଶ୍ୱାସକ୍ରିୟା ରୋଗରେ ଆକ୍ରାନ୍ତ ଥିବା ବ୍ୟକ୍ତି, ଶୀତ ହେଉ କିମ୍ବା ଗ୍ରୀଷ୍ମ, ଦହି ଖାଇବା ଲାଭଦାୟକ, କ୍ଷତିକାରକ ନୁହେଁ ।
    ଅନ୍ୟ ପଟେ, ଯଦି ଆପଣ ରାତିରେ ଅଧିକ ଦହି ଖାଉଛନ୍ତି ତେବେ ଶ୍ୱାସ ଜନିତ ସମସ୍ୟା ସୃଷ୍ଟି ହେବାର ଅଧିକ ସମ୍ଭାବନା ଅଛି । ମଧ୍ୟାହ୍ନ ଭୋଜନ ସମୟରେ ଦହି ଖାଇବା ଭଲ ।

    ଦହି ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା କେତେ ଫାଇଦା ହୁଏ:
    ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ମତରେ ଦହି ପ୍ରୋବାୟୋଟିକର ଏକ ଉତ୍କୁଷ୍ଟ ଉତ୍ସ । ଏଥିରେ ବହୁତ ଭଲ ବ୍ୟାକ୍ଟେରିଆ ଥାଏ ଯାହା ଅନ୍ତନଳୀରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିଥାଏ । ତେଣୁ ଓଜନ ହ୍ରାସ ପାଇଁ ଡାକ୍ତରମାନେ ଦହି ଖାଇବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଅନ୍ତି । ଦହି ସହିତ ଅସ୍ଥି ମଧ୍ୟ ମଜବୁତ ହୋଇପାରେ । ଦହିର ନିୟମିତ ବ୍ୟବହାର ମଧ୍ୟ ତ୍ୱଚାରେ ଚମକ ଆଣିଥାଏ । ସ୍କିନ୍‍ ଗ୍ଲୋ ରଖିବାରେ ଦହି ବହୁତ ଲାଭଦାୟକ ।

    Maximum 500 characters

    ବିଶେଷ View all

    Find Us on Facebook